Prečo sú cez leto všetci štastní a ja nie?

Môže mi byť aj v lete smutno?

Leto, obdobie dovoleniek, slnka, zábavy a radosti, je zároveň obdobím, kedy internetový svet prekypuje fotkami z dovoleniek plných usmiatych ľudí s Aperolom v ruke alebo nekonečných úsmevov pri východe slnka nad Kriváňom. Na druhej strane však často stojí realita, ktorá nemusí byť taká ružová ako sa zdá, a naše skutočné prežívanie nemusí korešpondovať s úsmevmi na fotkách.

Prečo mi slnko nezlepšilo náladu?


To, že sú letné večery dlhé a teplé, že nás slnko zobudí už o piatej ráno a my môžeme vyzliecť zbytočné vrstvy oblečenia, ešte neznamená, že naše starosti zázračne zmiznú. Slnečné lúče síce majú pozitívny vplyv na našu náladu, ale nie sú magickým všeliekom. Ak dlhodobo pociťujeme, že sa necítime dobre, že sme vyčerpaní, že nás trápi stres, máme nefunkčné vzťahy alebo nás nebaví práca, ani leto nám nemusí zázračne pomôcť. Práve leto môže byť obdobím, kedy si na seba nájdeme viac času, zreflektujeme si uplynulých šesť mesiacov a spýtame sa sami seba: „Ako sa máš?“. Práve v tejto jednoduchej otázke často nájdeme odpovede. Ak nie, je dobré vyhľadať odbornú pomoc, napríklad psychológa.

Leto vs. FOMO


FOMO znamená Fear of missing out, resp. strach, že nám niečo utečie. Práve leto je priam „dokonalé“ obdobie pre FOMO. Fotky z dovoleniek, festivalov, turistiky, piknikov s priateľmi, svadieb, čas s kamarátmi a cestovanie. To všetko a ešte viac sa na nás valí zo sociálnych sietí (aj reklám) a my môžeme mať pocit, že nám niečo uniká, že niečo nestihneme, že „nežijeme“ tak, ako svet okolo nás. Pocit, že „nič“ nerobíme alebo nestíhame všetko, čo sme za dva mesiace chceli stihnúť, v nás môže spustiť rôzne pocity úzkosti alebo vnútorného stresu, ktorý nám nedovolí prežívať prítomný okamih naplno. Je to však často len vytvorená bublina, ktorá nereflektuje realitu, a je na nás či si vyberieme porovnávanie sa s druhými, alebo radšej skúsime prežívať daný moment a tešiť sa z toho, čo v živote máme.
Malá rada, ktorá môže znížiť FOMO. Odlož na chvíľku mobil alebo si aspoň dočasne odinštaluj Instagram či TikTok.

Môžu fyzické faktory ovplyvniť našu náladu?


Fyzické zdravie má veľké prepojenie s psychickým a to, ako sa cítime, je často spojené s tým, ako sme na tom zdravotne, ako sa má naše telo a či mu venujeme dostatočnú pozornosť. Počas leta je bežné, že teploty sa vyšplhajú až nad 30 stupňov, čo môže viesť k dehydratácii a únave, a to môže sekundárne vyvolať podráždenosť a zhoršiť náladu. Okrem toho nám aj počasie (vysoké teploty alebo nečakaný dážď) môže pokaziť dovolenku, čo našej nálade veľmi nepomôže.

Veľkým faktorom je aj spánok. Tropické noci môžu znížiť kvalitu nášho spánku, čo má značný dopad na náš psychický stav. Ak to skombinujeme so zvýšeným užívaním alkoholických alebo iných omamných látok, recept na psychickú nepohodu je na svete. Preto dávaj na seba pozor a dbaj o svoj spánok, stravu a pi dostatok tekutín.

Existuje aj niečo ako „letná depresia?“


Áno, tento pojem skutočne existuje. Letná depresia, nazývaná aj sezónna afektívna porucha (SAD) opačného typu, je menej bežná forma depresie, ktorá sa vyskytuje v letných mesiacoch. Zatiaľ čo zimná SAD je oveľa rozšírenejšia a známejšia, letná SAD môže mať rovnako negatívny vplyv na duševné zdravie a pohodu človeka. Prejavuje sa typickými znakmi depresie, ako sú:

  • Pocit smútku, bezútechy a straty záujmu o aktivity, ktoré boli kedysi príjemné.
  • Pocit neustálej únavy a vyčerpania, aj po dostatočnom spánku.
  • Strata chuti do jedla alebo naopak, zvýšená chuť do jedla a chuť na sladké jedlá.
  • Ťažkosti so zaspávaním alebo udržiavaním spánku, prípadne nadmerná spavosť.
  • Pocit podráždenosti, nervozity a nepokoja.
  • Problémy so sústredením a zapamätaním si informácií.
  • Negatívne myšlienky o sebe a pocity viny bez zjavnej príčiny.
  • Vyhýbanie sa sociálnym kontaktom a izolácia od priateľov a rodiny.

Presná príčina letnej depresie nie je úplne objasnená, ale predpokladá sa, že súvisí s kombináciou faktorov, akými sú:

  • Zmeny v produkcii melatonínu. Slnečné svetlo ovplyvňuje produkciu melatonínu v mozgu, hormónu, ktorý reguluje spánok a náladu. V lete, keď sú dni dlhšie a slnečného svetla je viac, môže produkcia melatonínu klesnúť, čo môže viesť k príznakom depresie.
  • Genetické faktory. Niektorí ľudia majú genetickú predispozíciu na sezónne afektívne poruchy, vrátane letnej depresie.
  • Psychologické faktory. Tlak okolia a nás samých, že chceme vycestovať na dovolenku, sociálne porovnávanie (FOMO) a spomienky na traumatické udalosti sa v lete môžu zhoršiť a prispieť k príznakom depresie.

Ak sme smutní počas pár dní v lete, neznamená to, že máme depresiu. Depresia je klinické ochorenie, ktoré musí byť diagnostikované lekárom psychiatrom a často zahŕňa farmakoliečbu v kombinácii s terapiou.

Ak sa však necítiš dobre, máš pocit, že sa nevieš pohnúť z miesta alebo nevieš, ako vyriešiť pretrvávajúce nezhody vo vzťahoch, práve psychológ môže byť tvoja pomocná ruka na ceste za tvojou duševnou pohodou, a tak aj za šťastným letom. Práve teraz môžeš využiť zľavu 10 eur na prvé sedenie so psychológmi cez našu platformu ksebe.sk s kódom „letosksebe“.

Držíme ti palce na tvojej ceste!

*Zľava platí do konca augusta 2024.

Nájdi si psychológa pre seba iba pár klikmi.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.